گیاه خواری سالم چگونه است؟
درست است كه انسان موجودی همه چیز خوار است و نیاز به خوردن گوشت و تأمین پروتئین و املاح و ویتامین ها از گوشت گاو و گوسفند و مرغ و ماهی دارد اما اگر برای رژیم گیاهخواری درست برنامه ریزی شود، می تواند رژیم كاملی باشد. در واقع رژیم گیاهخواری نباید با زیاده روی همراه باشد وگرنه عوارضی مثل كم وزنی، كم خونی، فقر آهن و كمبود ویتامین را در پی خواهد داشت. رژیم اصولی گیاهخواری رژیمی است كه در آن منابع گیاهی مختلف بخصوص آنهایی كه انرژی بالایی دارند، مصرف شوند.
فرد گیاهخوار باید تعداد وعده های بیشتری داشته باشد و در میان وعده های خود حتما مغزهای آجیلی و تخمه ها و دانه ها و میوه های خشك را بگنجاند تا كمبود انرژی و كمبود ویتامین و املاح بدنش جبران شود. در واقع می توان گفت كه گیاهخواری سالم، رژیمی كم پروتئین تر از رژیم همه چیز خواری است. در اسلام هم اگر چه خوردن گوشت حلال، مجاز است اما روایات زیادی داریم كه مسلمانان را به كم خوردن گوشت توصیه می كنند.
امامعلی (ع) فرمودهاند: «شكم خود را گورستان جانوران نكنید». (شرح نهجالبلاغه، ج1، ص26)
از امامصادق (ع) هم حدیثی روایت شده كه می فرمایند: «علی (ع) اعتیاد به خوردن گوشت را بد می شمرد و آن را اعتیادی همچون اعتیاد به شراب می دانست». (بحارالانوار، ج66، ص69، ح57)
بنابراین اعتدال در خوردن گوشت و كم خوردن آن رمز سلامتی است. نكته ای كه باید به آن توجه داشته باشید این است كه انتخاب رژیم گیاهخواری محدودیت سنی ندارد اما در سنین رشد و در شرایط بارداری و شیردهی چندان توصیه نمی شود. همچنین بعد از 35-30 سالگی بهتر است مصرف منابع چربی و گوشت قرمز كاهش یابد. این یعنی داشتن رژیمی نزدیك به گیاهخواری، بخصوص رژیم های تركیبی گیاهخواری مناسب است.